Bank of Ireland sa za rok 2011 vrátila k zisku

20.02.2012 Celý región

Dublin 20. februára (TASR) - Írska banka Bank of Ireland sa za rok 2011 vrátila k zisku. Ako prvá írska banka dosiahla čistý zisk od prepadu ekonomiky v roku 2009, keď krajina doplatila na prasknutie realitnej bubliny. Podarilo sa jej to najmä vďaka rozsiahlej reštrukturalizácii dlhu, ktorý nahromadila v dôsledku veľkého objemu zlých úverov v sektore nehnuteľností.

Banka dnes oznámila, že za minulý rok dosiahla čistý zisk 40 miliónov eur. Za rok 2010 ešte vykázala stratu 609 miliónov eur.

V porovnaní so svojimi rivalmi ako Allied Irish Bank a Irish Life & Permanent dokázala Bank of Ireland podstatne rýchlejšie posilniť svoju pozíciu. Objem vkladov v banke vzrástol v minulom roku o 9 % na 71 miliárd eur, najmä v jej britskej divízii. Na druhej strane banka znížila svoju závislosť od krátkodobých úverov na podporu likvidity od Európskej centrálnej banky (ECB).

Prevádzkové náklady klesli o 8 % na 1,65 miliardy eur, najmä cez rušenie pracovných miest. V redukcii nákladov chce banka pokračovať a s prepúšťaním počíta aj v tomto roku.

Informovala o tom agentúra AP.
 

Vyberte región